Ingyenes kiszállítás Magyarországon

A kender megmentheti a Földet?

A következő cikkünkben

a kender olyan felhasználási területeiről írunk, melyek igazán hozzájárulnak ahhoz, hogy kevesebb kárt okozzunk a Bolygónknak. A kender egy csodálatos növény, melyet az egészségünk megtartásához és erősítéséhez használunk- de számos olyan pozitívummal is számolhatunk, mely a Föld "egészségéhez" elengedhetetlen.

Cikkünkben 5 lehetséges felhasználási formát mutatunk be.

   A kender megakadályozhatja az erdőirtást

     Az egyik legnagyobb fenyegetés a bolygónk számára az erdők tömeges elpusztítása világszerte. Friss adatok szerint egy év alatt közel 15 milliárd fát vágnak ki különböző anyagfelhasználás és építési terület szerzés végett. Ez jelentős hatással van a globális felmelegedésre, különböző fajok kihalására és légkörünk kémiai összetételére.

     A kender alkalmas megoldást jelenthet a fa felhasználásának helyettesítésére. A kenderből képesek vagyunk ugyanolyan minőségű fatermékeket előállítani, mint magukból a fákból. Előállíthatunk papírt, fát, építőanyagot és rostot is. A költséghatékonyság és hatékonyság mellett a kenderből hektáronként négyszer annyi papírt lehetséges előállítani, mint a fából.

      Kenderalapú műanyagok

       Napjainkban hozzávetőleges 7 milliárd (!) tonna műanyag hever a Föld körül, nagy része az Óceánjainkban koncentrálódva. Az általunk hamar elhasznált műanyag szennyezi a vizeinket, és árt a földeknek, melyekben a táplálékot termesztjük. Emellett rengeteg állat szenved, vagy akár hal meg a műanyagoknak köszönhetően. A rettentő mértékű felhalmozódásnak az a fő oka, hogy a jelenlegi műanyagok lebomlási ideje több, mint 400 év.

       Igaz, hogy a műanyagok innovációja nem egy rövid idő alatt bevégezhető folyamat, és nem is egyszerű a megoldás, de a hosszútávú hatás érdekében megkezdhetjük a változtatásokat. Az egyik ilyen változtatás a kender felhasználása, amely segíthet megoldani a bolygó "plasztik válságát". A kenderrostokból előállíthatunk olyan műanyagszerű anyagot, amely ugyanazokkal a tulajdonságokkal bír, mint a jelenleg használt, szintetikus műanyagok. Valójában már több multinacionális vállalat is a kenderből készült műanyagot használja alapanyagul a termelésében.

        Kender, mint építőanyag

         Noha első olvasásra meglepő lehet, a kender még is számos építőanyaggal keverhető, vagy akár ki is váltható. A gondosan előállított kenderlemezekből tökéletes kenderbeton nyerhető, mely strapabírását és időtállását akár a ma ismert betontól is kölcsönözhette volna. Továbbá a kenderfa felhasználható padlóburkolásra és tetőfedéshez egyaránt. Ezek az anyagok felhasználhatók épületek és autók készítéséhez.

         Érdekesség: A Volkswagen és az Audi már évek óta használja az autóik karosszériájához a kender különböző formáit.

          Kenderszövet

           A mai szintetikus szálak nagy részét polimer alapú petrolkémiai anyagok felhasználásával állítják elő, amelyek még a modern szabályozás ellenére is rendkívül mérgezőek a környezetre. Ezeknek az anyagoknak az előállítása során rengeteg káros gáz kerül a légkörünkbe.

           Még is hogyan lehetne megoldás a kender?

           A kender növény legősibb felhasználási módja a szövetek és textíliák előállítása. Ez nem véletlen, mivel a kenderrostok rendkívül könnyen eltávolíthatók és különválaszthatók a növény többi részétől. A kenderrostok kémiai maradék nélkül használhatók fel ruhák és egyéb textíliák készítésére. Mindemellett rendkívül erős és tartós végterméket eredményez használatuk.

           Érdekesség: A kenderből készült ruhák és textíliák egyik különlegessége az, hogy teljesen UV-sugárzás állók.

            A kender, mint üzemanyag

             Nem titok, hogy a fosszilis tüzelőanyagok már évtizedek óta károsítják a Földünk környezetét és légkörét, mely drasztikusan hozzájárul az emberi egészség romlásához is. A kőolaj és a szén feldolgozása és égetése során olyan káros gázok szabadulnak fel, mint például a szén-monoxid, a nitrogén-oxid és a kén-dioxid.

             A kender hozzájárulhat a fosszilis tüzelőanyagoktól való függőség minimalizálásához azáltal, hogy elősegíti a természetes tüzelőanyag-alternatívák előállítását. A kenderből előállítható biodízel és etanol is, melyek természetes üzemanyagként szolgálnak.

             Ha érdekesnek találtad a cikkünket, olvass további érdekességeket és fontos információkat az oldalunkon. Ha a megfelelő CBD olajat keresed, de nem vagy biztos, hogy melyik számodra a legjobb választás, írj nekünk az oldalon, vagy a kapcsolat@diahemp.hu email címre. Szeretettel várjuk a kérdéseid.